Pasaż - promocje
 
Pasaż  »  Delikatesy  »  Pieczywo, bułka tarta  »  Makaron orkiszowy, razowy, BIO
Szukaj produktów
Produkty wg kategorii

Pieczywo, bułka tarta - Makaron orkiszowy, razowy, BIO
Makaron orkiszowy, razowy, BIO

Makaron orkiszowy, razowy, BIO

Cena:
7,87 zł brutto
Kup teraz »

Opis produktu: Pieczywo, bułka tarta - Makaron orkiszowy, razowy, BIO
Makaron orkiszowy, razowy, BIO Babalscy, 400g. Dieta orkiszowa Pszenica orkisz (Triticum spelta) jest uprawiana od kilku tysięcy lat. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Orkisz wzmacnia ciało, oczyszcza krew. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy anginie, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek. Dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi. Jedząc ziarna orkiszu diabetycy mogą (po koniecznej konsultacji z lekarzem) zażywać znacznie mniej insuliny. Kleiki orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków. Ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia. Zupa (kleik) z orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji (nigdy nie podawać z kleikiem z owsa). Ziarna orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia. Kawa z orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco. Na podstawie: www.babalscy.republika.pl Najlepiej spożywać orkisz pod postacią makaronu, płatków (zamiast płatków owsianych), kawy orkiszowej, ziarna, mąki. ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SEREM Składniki: 400 g makaronu razowego BIO, 3 marchwie, 1 pietruszka, 1 mały seler, 2 cebule, sos, 2 jajka, 1 szklanka mleka, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, sól pieprz, oregano Sposób przyrządzania: Warzywa ugotować wcześniej i pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie i wymieszać z ugotowanym makaronem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć otrębami BIO. Na spodzie ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę warzyw. Składniki układać warstwami, aż do ich wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się makaron). Wszystko polać sosem i wierzch posypać startym serem. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180?C. Zapiekankę oczywiście możemy wzbogacić dodając zielony groszek, świeżą paprykę, pomidory itp
Podobne do: Pieczywo, bułka tarta - Makaron orkiszowy, razowy, BIO
Piekarnia Słodka: Chleb Eko razowy na zakwasie orkiszowy BIO - 500 g
WASA PIECZYWO LEKKIE 7 ZBÓŻ 140G
Vitam: zakwas chlebowy BIO - 15 g
Terrasana: pumpernikiel BIO - 500 g