Pasaż - promocje
 
LG W2043SE-PF LG W2043SE-PF
Cena: 545,00 zł zł
Pasaż  »  Delikatesy  »  Kakao  »  Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW
Szukaj produktów
Produkty wg kategorii

Kakao - Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW
Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW

Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW

Cena:
31,00 zł brutto
Kup teraz »

Opis produktu: Kakao - Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW
Organiczne rozdrobnione ziarna kakaowca - 250g Kakao jest surową bazą używaną do produkcji czekolady. Jednak samo w sobie jest także naprawdę niezwykłym pożywieniem, jednym z tzw. superfoods. Zawiera mnogość przeciwutleniaczy i innych składników fito-odżywczych, dzięki czemu jest wyjątkowo skutecznym i pysznym elementem zdrowej diety. Zbyt długo jego niesamowite wartości odżywcze były ignorowane oraz pozostawały ukryte w tłuszczu i cukrach jego przetworzonego krewniaka, czekolady. Świadomość niezwykłych właściwości odżywczych kakao jednak rośnie i coraz więcej osób stawia ten wspaniały składnik w centrum swojej zdrowej diety. Rainforest Foods używa w swoich produktach tylko kakao typu Criollo, często określanego - ze względu na jego wyjątkową jakość - jako Królowa Kakao. Kakao jest niezwykle bogate w przeciwutleniacze, bardziej nawet niż jagody Acai. Antyoksydacyjne flawanole w kakao neutralizują wolne rodniki na poziomie molekularnym, zapobiegając uszkodzeniom komórek, jakie mogą być wynikiem oddziaływania wolnych rodników. Śruta kakaowa wspomaga także produkcję tlenku azotu w organizmie, związku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i utrzymania odpowiednio niskiego ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze chronią przed chorobami serca i innymi oraz wspomagają powrót do zdrowia w przypadku chorób serca, raka, artretyzmu; zwalczają tez oznaki przedwczesnego starzenia. Kakao hamuje również procesy stwardnieniowe w tętnicach i zmniejsza tendencję płytek krwi do zlepiania się ze sobą i tworzenia skrzepów, które mogą powodować groźne udary. Śruta kakaowa reguluje reakcje zapalne w ścianach komórek krwi, oddziałując przeciwzapalnie na cały organizm. Według doniesień, antyoksydanty zawarte w kakao korzystnie wpływają także na proces metabolizowania cukru, zmniejszając prawdopodobieństwo hipoglikemii i cukrzycy. Nauka od lat poddaje kakao wielu badaniom. W jednym z bardziej znanych eksperymentów oceniano jego wpływ na rdzennych mieszkańców Panamy, porównując grupę osób pijących duże ilości kakao przygotowanego w domu z grupą kontrolną o bardziej nowoczesnych nawykach żywieniowych. Wyniki były zaskakujące: przypadki udaru mózgu, chorób układu krążenia i raka były znacznie rzadsze w grupie spożywającej duże ilości naturalnego kakao. 50% masy kakao składa się z trzech tłuszczów - jednak wszystkie trzy są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednym z nich jest kwas oleinowy, tłuszcz znajdowany na przykład w oliwie z oliwek, i przynoszący wymierne korzyści zdrowotne. Pozostałe kwasy - stearynowy i palmitynowy - są uznawane za zapobiegające gromadzeniu się złego cholesterolu. Szkodliwe skutki nadmiernego spożycia czekolady powodowane są przez tłuszcze i cukry dodane podczas jej produkcji i przetwarzania składników. Śruta kakaowa Rainforest Foods jest w stanie czystym, nieprzetworzonym - są to naturalne, organiczne ziarna kakaowca, odpowiednio rozdrobnione. Kakao zachowuje dzięki temu swą optymalną wartość odżywczą. Kakao zawiera także wiele aminokwasów. Należą do nich tryptofan, uznawany za pomocny w relaksacji i poprawiający jakość snu, oraz arginina, korzystnie wpływająca na odbudowę mięśni po treningu. Kakao jest też bogate w magnez, niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i tkanki mięśniowej i wykorzystywany w procesach komórkowych całego ciała. Magnez jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej funkcji nerwów i mięśni; poprawia także wchłanialność białka przez organizm. Produkcja Naturalne kakao jest produkowane przez organicznych plantatorów w Peru. Jest ono zbierane ręcznie, jako strąki, które są następnie zgniatane i poddane procesowi fermentacji. Miąższ otaczający ziarna fermentuje, pozostawiając w końcowym etapie same ziarna. Proces ten oddziałuje chemicznie na ziarna, zmniejszając ich gorycz. Ziarna te są następnie myte i dezynfekowane przed wysuszeniem. Już wysuszone ziarna są obierane, a ich rdzenie wydobyte - by następnie zostać podzielone na części, lub rozdrobnione na śrutę kakaową. Produkt jest wtedy pakowany i gotowy do dystrybucji. Certyfikat Pochodzenia Organicznego Ziarna kakaowca sa certyfikowane przez Soil Association, jedną z nielicznych jednostek certyfikujących produkty pochodzenia organicznego w Wielkiej Brytanii. Soil Association podlega regulacji przez DEFRA (Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wsi Wielkiej Brytanii). Rolą Soil Association jest zapewnienie, by cała żywność sprzedawana jako pochodząca z upraw organicznych rzeczywiście nią była. Instytucja wypełnia swoją funkcję przeprowadzając inspekcje i kontrole na każdym etapie łańcucha dostaw danego produktu, od uprawy, przez eksport i proces przetwarzania. Certyfikat Soil Association - jak wskazują logo Soil Association i unijny symbol pochodzenia organicznego, liść, na naszych opakowaniach - jest gwarancją, że nasi Klienci kupują produkt prawdziwie organiczny. Wszystkie certyfikowane produkty organiczne muszą posiadać odpowiedni kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich, takich jak Rainforest Foods, kod ten ma format GB-ORG-XX, gdzie XX identyfikuje konkretny organ certyfikującyw danym przypadku. Jeśli więc na opakowaniu brak takiego kodu, produkt nie jest organiczny. Kod certyfikacji Soil Association na naszych produktach to GB-ORG-05. Składniki Organiczna surowa śruta kakao typu Criollo (rozdrobnione ziarna kakao) z Peru. Sugerowane zastosowanie Ziarna kakaowca to wszechstronny składnik, który może być dodawany do wielu produktów spożywczych lub spożywany samodzielnie jako przekąska. Kilka łyżek kakao dziennie to rekomendowany element każdej zrównoważonej diety. Przechowuj kakao w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu
Podobne do: Kakao - Organiczne ziarna kakaowca - 250g RAW
Naturata: kakao instant BIO - 350 g
Cafe Michel: kakao BIO - 250 g
Naturata: kakao mocno odtłuszczone BIO - 125 g
KAKAO LA MATTINA 80G