Pasa¿ - promocje
 
Pasa¿  »  Sport i hobby  »  Od¿ywki dla sportowców  »  Posi³ki zastêpcze dla sportowców  »  POWERBAR Protein Plus
Szukaj produktów
Produkty wg kategorii

Posi³ki zastêpcze dla sportowców - POWERBAR Protein Plus
POWERBAR Protein Plus

POWERBAR Protein Plus

Cena:
6,49 z³ brutto
Kup teraz »

Opis produktu: Posi³ki zastêpcze dla sportowców - POWERBAR Protein Plus
PowerBar Protein Plus (55g) to seria batoników proteinowych o bardzo niskiej zawartoci tuszczu. Baton biakowy zawierajcy aminokwasy PowerBar Protein Plus jest idealny dla wszystkich, którzy prowadz aktywne ¼ycie i maj podwy¼szone zapotrzebowanie na biako.Oferta batonów biakowych PowerBar Protein Plus skierowana zarówno dla sportowców wyczynowych jak i wszystkich masowo uprawiajcych sport. PowerBar Protein Plus to smaczne i wysokowartociowe ródo biaka. Dziki zawartym w batonie biakowym wglowodanom PowerBar Protein Plus dostarcza na dugi czas energii, nie powodujc przy tym nagych zmian zawartoci cukru we krwi.Warto od¼ywcza batona biakowego PowerBar Protein Plusna 100 gbaton 55 gwarto kaloryczna kJ (kcal)1345kJ (319kcal)740 (175)biako30,3g16,5gwglowodany30g16,5gtuszcz7,5g4,1gwitamina C81,8mg45mgwitamina E13,6mg7,5mg* Warto od¼ywcza batonika biakowego PowerBar Protein Plus o smaku waniliowo kokosowym. Stosowanie batonów biakowych PowerBar Protein Plus :Od 1 do 3 batonów biakowych PowerBar Protein Plus na dob w zale¼noci od zapotrzebowania. Midzy posikami jako przekski oraz do 30 minut po treningu.Skad batona biakowego PowerBar Protein Plus :mieszanka proteinowa (proteina serwatki, kazeinian wapnia, proteina soi, syrop z brzowego ry¼u, olej z ziaren palmy, czekolada, serwatka, odtuszczone mleko w proszku, lecytynaglicerynamczka z orzeszków ziemnychsyrop zbo¼owy o wysokiej zawartoci fruktozynaturalne aromaty, maso z orzeszków ziemnychwókna owsafruktozamineray (fosforan wapnia, wglan magnezu, glukonian cynku, ¼elazo, glukonian miedzi, asparginian chromu)aminokwasy (glutamina, leucyna, walina, metionina, izoleucyna)witaminy (C, E, B-kompleks, B6, tiamina, ryboflawina, biotyna, kwas foliowy)Smaki batonów biakowych PowerBar Protein Plus :waniliowo kokosowyczekoladowyczekoladowo orzechowyProducent batonów biakowych Protein Plus :PowerBarZobacz wszystkie suplementy i od¼ywki marki POWERBAROd¼ywianie w sportach wytrzymaociowychOd¼ywianie jest nieodcznym elementem procesu treningowego. Pozostae elementy to trening i regeneracja. Wszystkie te elementy s jednakowo wa¼ne dla kocowego efektu jakim jest wynik sportowy. Wikszo sportowców przecenia znaczenie treningu, powicajc niewiele czasu na regeneracj i zaniedbujc waciwe dla danej dyscypliny sportu od¼ywianie. Efektem takiego postpowania s wyniki sportowe na ni¼szym poziomie ni¼ nale¼aoby oczekiwa biorc pod uwag ilo wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu od¼ywiania jest trudne dla wielu sportowców ze wzgldu na du¼ ilo treningów i zawodów a tak¼e na konieczno odpowiedniej iloci snu.Treningi, zawody i sen pochaniaj w sumie ogromn ilo czasu. Nale¼y równie¼ zaznaczy, ¼e wielu zawodników woli trenowa z niewielk iloci pokarmu w ¼odku a przedu¼ony wysiek powoduje czsto zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spo¼ywanie posików nie mo¼e by przypadkowe lecz musi by precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami.W skad optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymaociowe powinno wchodzi ponad 40 ró¼nych skadników. Skadniki te nie s produkowane w organizmie i musz by dostarczone z zewntrz. Wikszo tych skadników mo¼e by dostarczona w postaci zró¼nicowanych posików staych i pynnych. Badania naukowe wykazay, ¼e w przedu¼onym (ponad l godz.) wysiku kluczowe znaczenie ma podawanie odpowiedniej iloci pynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz róde energii bogatych w wglowodany, ubogich w tuszcze i o redniej zawartoci biaka. Dieta ta powinna zawiera wystarczajc ilo przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i by tak stosowana aby utrzyma optymaln mas ciaa.Badania przeprowadzone na kolarzach, triathlonistach wykazay, ¼e optymalny schemat zawiera u tych sportowców a¼ 9 posików dziennie. Nale¼y przy tym zaznaczy, ¼e wysiki startowe i niektóre treningi trwaj u zawodników tych dyscyplin od 6 do 9 godzin. W przypadku zawodników uprawiajcych dyscypliny, w których zawody trwaj krócej wystarczajce jest 5 - 6 posików dziennie.EnergiaNajwa¼niejsze czynniki determinujce zapotrzebowanie energetyczne u zawodników sportów wytrzymaociowych to: masa ciaa, wydatek energetyczny podczas treningu, czstotliwo startów (zawody) aktywno poza sportowa oraz to czy zawodnik traci czy przybiera na wadze. Energia w po¼ywieniu jest dostarczana przez wglowodany, tuszcze i biaka. Warto energetyczna l g biaka i wglowodanów wynosi 4, l kcal natomiast l g tuszczu 9,3 kcal. Alkohol posiada równie¼ wysok warto energetyczn (7 kcal/g) jednak nie mo¼e by stosowany jako ródo energii w sporcie z uwagi na szkodliwe dziaanie uboczne (obni¼enie wydolnoci zawodnika).Komórki organizmu wykorzystuj energi zawart w wglowodanach, tuszczach i biakach do cigego wytwarzania zwizku chemicznego ATP, który jest jedynym bezporednim ródem energii dla organizmu. Nieodzownymi czynnikami pozwalajcymi przeksztaci energi zawart w po¼ywieniu w ATP s: woda, witaminy oraz mineray.WglowodanyGówne zadanie wglowodanów to dostarczenie energii dla centralnego ukadu nerwowego, dostarczenie energii dla pracujcych mini, umo¼liwienie uwalniania energii z tuszczy. Wglowodany s tak wa¼ne dla utrzymania prawidowych funkcji organizmu, ¼e zostay wytworzone mechanizmy obronne organizmu umo¼liwiajce rozkad biaek ustrojowych w celu wytworzenia wglowodanów. Form zapasow wglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostsz form wglowodanów jest glukoza. Glikogen wystpuje w miniach i wtrobie. Ilo glikogenu w organizmie jest ograniczona.Stwierdzono, ¼e wyczerpanie glikogenu z pracujcych mini prowadzi do zmniejszenia intensywnoci wysiku lub do jego przerwania. Zdolno do kontynuowania pracy zmniejsza si istotnie gdy dochodzi do wykonywania wysiku w krótkim czasie po innym wysiku, który doprowadzi do zubo¼enia miniowych zasobów glikogenu. Np. dwa starty w krótkim odstpie czasu czy start po ci¼kim wyczerpujcym treningu, je¼eli przerwa po ci¼kim wysiku bya zbyt krótka, lub gdy zawodnik nie uzupeni zasobów glikogenu, to start w takiej sytuacji jest zazwyczaj sabszy. Zdolno gromadzenia w miniach glikogenu zwiksza si pod wpywem treningu.Wglowodany wystpuj w dwóch podstawowych formach: prostej i zo¼onej. Forma prosta wglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spo¼yciu wcza si w krwiobieg. Efektem spo¼ycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypyw energii ale du¼a dawka glukozy stymuluje wydzielanie insuliny, która przypiesza magazynowanie glukozy w wtrobie oraz metabolizm glikogenu w miniach, hamuje uwalnianie energii z tuszczy i w rezultacie nastpuje drastyczny spadek glukozy we krwi i zaburzenia w pracy centralnego ukadu nerwowego. Nastpstwem takiej sytuacji jest zmczenie, zmniejszenie intensywnoci wysiku, zawroty, bóle gowy.Forma zo¼ona wglowodanów jest o wiele lepszym materiaem energetycznym dla organizmu. Wglowodany zo¼one skadajce si z dugich acuchów prostych cukrów, które z racji swej zo¼onej budowy s du¼ej trawione i wczaj si w krwiobieg w wolnym,staym rytmie, który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energi dla centralnego ukadu nerwowego. Wglowodany zo¼one to:makaron, ry¼, ziemniaki, chleb, produkty zbo¼owe, musli, owoce, warzywa. Wglowodany stanowi ok. 60% diety zawodnika wykonujcego dugotrway trening.Wglowodany przed wysikiemPeny zasób glikogenu w miniach ma podstawowe znaczenie w wysikach o charakterze wytrzymaociowym. Niepeny zasób glikogenu zmagazynowanego w wtrobie i miniach uniemo¼liwia osignicie optymalnego wyniku podczas zawodów sportowych. Sytuacja taka ma miejsce gdy na krótko przed zawodami zosta zu¼yty w treningu glikogen miniowy i nie zosta on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na ma poda¼ wglowodanów (dieta biakowa a nie wglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ci¼kim treningu lub zawodach mo¼e trwa 48 godzin a nawet du¼ej. Istnieje mo¼liwo zwikszenia iloci glikogenu w miniach do kilku procent przez stosowanie odpowiedniej diety w poczeniu z treningiem o okrelonej intensywnoci i czasie trwania.Podsumowanie:wglowodany nale¼y przyjmowa na kilka dni przed zawodami.równoczenie na dwa dni przed zawodami nale¼y pi du¼e iloci pynów izotonicznych.ostatnie dni przed zawodami nale¼y zredukowa iloci obci¼ajcego pokarmu (ci¼kostrawne misa, tuszcze, itp.)na 2 - 3 godzin przed zawodami nale¼y spo¼y wglowodany najlepiej w formie pynnej.5-10 minut przed rozpoczciem zawodów nale¼y przyj niewielk ilo st¼onych wglowodanów (w formie pópynnej) w celu zapewnienia glukozy dla centralnego ukadu nerwowego (intensywny pocztek zawodów mo¼e by przyczyn niedoboru glukozy we krwi).Wglowodany podczas wysiku.Ilo glikogenu w miniach jest ograniczona. Szybko jego wyczerpywania zale¼y od intensywnoci wysiku. Im wysiek jest bardziej intensywny, tym szybsze jest zu¼ywanie glikogenu. Wysiki bardzo intensywne (sprint, przypieszenia, szybkie przebie¼ki) w bardzo szybki sposób opró¼niaj magazyn glikogenowy. Po kilkudziesiciu minutach wysiku o bardzo wysokiej intensywnoci mo¼e doj do cakowitego wyczerpania zapasów glikogenu i do drastycznego zmniejszenia intensywnoci wysiku. Sytuacji takiej towarzyszy uczucie ci¼koci, spadek szybkoci, uczucie aknienia. Zawodnik staje si oci¼ay, porusza si co raz wolniej.Przyjmowanie wglowodanów podczas wysików trwajcych du¼ej ni¼ 70 minut w wyrany sposób poprawia mo¼liwoci wysikowe zawodnika. Nie nale¼y przyjmowa wglowodanów w wysikach krótszych ni¼ 60 minut. Przyjmowane wglowodany powinny by w pynnej postaci i mie st¼enie od 6 do 8% tzn. w jednym litrze wody nale¼y rozpuci 60 do 80 g wglowodanów. Wiksze st¼enie roztworu powoduje trudnoci we wchanianiu wglowodanów. Podczas dugotrwaych wysików, w przerwie pomidzy treningami cz sportowców spo¼ywa banany. Z fizjologicznego punktu widzenia najlepsze s banany dojrzae z du¼ iloci brzowych kropek. Takie banany zawieraj ok. 5% skrobi i 85% cukru owocowego. Przyjmowanie fruktozy (cukru owocowego) podczas wysiku nie powoduje drastycznego wzrostu insuliny we krwi. Przyjmowanie staych produktów podczas wysiku mo¼e by przez niektórych zawodników le tolerowane.Podsumowanie:przy obci¼eniach trwajcych mniej ni¼ 45 minut nie ma obiektywnych przesanek do przyjmowania wglowodanów.pierwsze przyjmowanie wglowodanów powinno nastpi po 60 minutach wysiku.wglowodany przyjmowa w postaci pynnego roztworu 6 - 8%wglowodany w postaci staej s wolno wchaniane i powoduj uczucie zalegania w ¼odku.Wglowodany po wysikuNajwiksza przyswajalno wglowodanów jest w pierwszych 30 minutach po wysiku. Odbudowa zasobów glikogenu jest o ok. 20% wy¼sza ni¼ w póniejszym czasie. Podwy¼szona przyswajalno wglowodanów trwa do trzech godzin po wysiku. Dlatego gównym zadaniem zawodnika po dugotrwaym wysiku jest przyjcie wglowodanów - najlepiej w formie pynnej. Spo¼ywanie wglowodanów musi nastpi pomimo braku apetytu wywoanego zmczeniem. W przypadku braku wglowodanów organizm odbudowuje zapasy energetyczne z biaka miniowego. Uzupenianie wglowodanów bezporednio po zawodach powinno zakoczy si wysoko - wglowodanowym posikiem. Posiek taki musi mie miejsce przed upywem trzech godzin.Podsumowanie:Niedobór wglowodanów w miniach jest przyczyn zmniejszania intensywnoci wicze, oci¼aoci, narastania zmczenia. Wykonywanie kolejnych treningów przy zmniejszonym zasobie glikogenu miniowego prowadzi do zmczenia a w dalszej kolejnoci do przetrenowania. Trening w warunkach niedoboru glikogenu porówna mo¼na do wysiku w warunkach godzenia. Nastpstwem takiego treningu mo¼e by utrata masy miniowej nawet o kilkanacie procent i tym samym spadek poziomu siy miniowej i co za tym zwikszenie kosztu energetycznego wysiku. Odbudowa zasobów energetycznych mini jest gównym zadaniem zawodnika w fazie regeneracji. Faza regeneracji mo¼e trwa 12, 24 godziny lub 48 godzin po cakowitym wyczerpaniu zasobów glikogenu. Znane s przypadki kilkudniowego okresu regeneracji po biegach maratoskich lub innych ekstremalnych wysikach.TuszczeTuszcze s gównym materiaem energetycznym w ludzkim organizmie. Ich ilo w organizmie wystarcza teoretycznie na wykonanie ok. 200 godzin pracy. W przemianach energetycznych wystpuj one w postaci Wolnych Kwasów Tuszczowych. Najwikszy udzia w zapotrzebowaniu energetycznym organizmu maj one podczas spoczynku i w trakcie wykonywania czynnoci o niskiej intensywnoci. Spalanie WKT mo¼liwe jest tylko w obecnoci wglowodanów. Wyczerpanie zasobów wglowodanów uniemo¼liwia spalanie WKT.Im wy¼sza intensywno wysiku tym mniejszy udzia WKT w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego organizmu. Gównym zadaniem treningu wytrzymaoci jest oszczdzanie glikogenu a doskonalenie przemian tuszczowych. Zawodnik wytrenowany prawidowo oszczdza glikogen przy wysiku o niskiej intensywnoci aby móc wykorzysta go do przypiesze w trakcie zwodów. Zawodnik nie wytrenowany wykorzystuje glikogen nawet w wysikach o niskiej intensywnoci, wyczerpuje szybko jego zapas i nie jest w stanie wykona pracy o wysokiej intensywnoci przez cay czas trwania zwodów. Innym czynnikiem obok zego wytrenowania, który uniemo¼liwia korzystanie z WKT jest mleczan. St¼enie mleczanu ok. 3 - 4 mmol/1 spowalnia utlenianie WKT a powy¼ej 6-7 mmol/1 przemiany tuszczowe zostaj zablokowane.Przemiany tuszczowe doskonali trening o niskiej intensywnoci (60 do 75% ttna maksymalnego). Wy¼sza intensywno treningu lub le okrelony moment kumulacji mleczanu blokujcego przemiany tuszczowe (ttno na progu beztlenowym) powoduje zmian charakteru treningu i doskonalenie utleniania glikogenu a nie WKT. W trakcie treningu przemian tuszczowych (trening wytrzymaoci tlenowej) konieczne jest u¼ywanie monitorów pracy serca okrelajcych precyzyjnie intensywno z jak wykonywany jest wysiek.Podsumowanie:Dodatkowe przyjmowanie tuszczy w diecie sportowca nie jest konieczne. W skadnikach pokarmowych znajduje si wystarczajca ilo tuszczu zabezpieczajca zapotrzebowanie organizmu na ten produkt. Nadmiar tuszczu mo¼e zakóci proporcje waciwej (przewaga wglowodanów) diety sportowca. Tuszcz jest trawiony wolno i zapewnia uczucie sytoci. Z tego wzgldu mo¼e nastpi spadek apetytu i zmniejszenie iloci przyjmowanych wglowodanów. W diecie zawodniczej korzystne jest wyeliminowanie tuszczy zwierzcych i zastpienie ich tuszczami rolinnymi.Nale¼y pamita przy planowaniu diety, ¼e niektóre potrawy maj tuszcz ukryty np. frytki s nasczone olejem lub smalcem, w wieprzowinie znajduje si ok. 30 - 40 % tuszczu, sery topione i ¼óte maj w swoim skadzie od 30 do 50 % tuszczu. Przemiany tuszczowe uruchamiaj si w wysikach o niskiej intensywnoci po ok. 20 - 30 minutach. Ma to szczególne znaczenie przy doborze dugoci rozgrzewki przed zawodami. Gdy rozgrzewka jest krótka i intensywna a przemiany tuszczowe nie zostan uruchomione,w miniach gromadzi si kwas mlekowy i mleczan, który zmniejsza mo¼liwoci wysikowe zawodnika ju¼ na pocztku zawodów.Po kilkunastu minutach wysiku o niskiej intensywnoci zawodnik utylizuje wytworzony kwas mlekowy i mo¼e kontynuowa wysiek z wy¼sz intensywnoci. Po zwikszeniu intensywnoci sytuacja si powtarza. Istniej mo¼liwoci wczeniejszego uruchomienia przemian tuszczowych i np. szybkiej redukcji tkanki tuszczowej. Taka sytuacja ma miejsce podczas treningu na czczo. W takiej sytuacji przemiany tuszczowe uruchamiaj si ju¼ po ok. lO minutach treningu z nisk intensywnoci. Utlenianie WKT mo¼na przypieszy poprzez przyjcie l-karnityny i wypicie fili¼anki gorzkiej kawy (kofeina).BiakaBiaka s materiaem budulcowym a w sytuacji zmniejszonej poda¼y wglowodanów stanowi rezerwowy materia energetyczny. Elementami skadowymi biaek s aminokwasy. Intensywny trening przy niepenej odnowie glikogenu miniowego charakteryzuje si midzy innymi zmniejszaniem si masy miniowej. Codzienna dieta zapewnia wystarczajc ilo biaka dla zawodników trenujcych nie wicej ni¼ 6 godzin tygodniowo.Zawodnicy trenujcy wicej ni¼ 15 godzin tygodniowo musz kontrolowa iloci przyjmowanego biaka i w razie koniecznoci uzupenia niedobory przez podanie aminokwasów. Niedobór ró¼nego rodzaju aminokwasów w po¼ywieniu opónia procesy regeneracji i odnowy oraz doprowadza do degradacji struktur miniowych organizmu. Biaka zalecane w diecie sportowca to drób domowy, ryby, cielcina, chudy ser, itp.PodsumowaniePodczas intensywnego okresu treningowego poda¼ biaka musi by zwikszona. Zapobiega to katabolizmowi (rozpadowi) biaek ustrojowych. Dotyczy to w szczególnoci aminokwasów rozgazionych BCAA (walina, leucyna, izoleucyna), które nale¼y spo¼y bezporednio po wysiku w formie syntetycznej (pastylki) lub naturalnej. Zapewnienie odpowiedniej poda¼y aminokwasów uatwia utrzymanie siy miniowej, wytrzymaoci siowej i chroni organizm przed przetrenowaniem.Aminokwasy w sposób poredni przyczyniaj si do odbudowy glikogenu miniowego. Przyjmowanie odpowiedniej iloci biaka jest utrudnione z uwagi na czstotliwo treningu i dugi proces trawienia. Peny ¼odek powoduje uczucie dyskomfortu i uniemo¼liwia intensywny wysiek. Z tego wzgldu sportowcy przyjmuj biaka w formie pynnej, która jest atwiej przyswajalna przez organizm.PynyDostarczanie odpowiedniej iloci pynów jest podstaw dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymaociowego. Odwodnienie obni¼a wytrzymao i zmniejsza si zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia,podczas przedu¼onego treningu, utrata pynów w postaci potu mo¼e siga 2 l/godz. Pragnienie nie jest dostatecznie czuym wskanikiem odwodnienia organizmu. Zapobieganie odwodnieniu podczas przedu¼onego wysiku polega na wypijaniu wikszej iloci pynu ni¼ ta, która zaspokaja pragnienie.Kontrola stanu nawodnienia zawodnika polega na wa¼eniu zawodnika rano zaraz po pierwszym oddaniu moczu. Na ka¼dy kilogram masy ciaa poni¼ej normy, zawodnik powinien wypija dodatkowo 1 l pynu w cigu dnia. Mocz u zawodnika prawidowo nawodnionego jest blado ¼óty i nie ma mocnego zapachu. Odwodnieniu powinno si zapobiega przez podanie odpowiedniej iloci pynu przed, podczas i po posiku.Przed wysikiem nale¼y pi jedn godzin lub wczeniej l - 2 szklanek co 10 - 15 minut. W trakcie wysiku (o ile jest to mo¼liwe) co 10 - 15 minut - 600 - 1000 ml/godzZaraz po wysiku, po zawodach lub treningu nale¼y uzupeni pyn liczc 500 ml na ka¼de l/2kg utraconej masy ciaa. Pyny nale¼y podawa a¼ mocz uzyska kolor jasno - ¼óty.NapojeDobre napoje su¼ce do uzupeniania niedoborów wody w organizmie powstajcych w trakcie treningu wytrzymaociowego to takie które: s smaczne,nie powoduj dyskomfortu jelitowego po wypiciu du¼ych iloci, uatwiaj szybk absorpcj pynu i dostarczaj energii dla pracujcych mini. Dostpne w handlu napoje izotoniczne dla sportowców s roztworami wglowodanowe - elektrolitowymi, które zwieraj glukoz, sód, potas, chlor i wod.Najszybciej absorbowane s napoje izotoniczne, które zawieraj 6 - 8 % cukru. Napoje hipertoniczne o wikszym st¼eniu wglowodanów mog opóni opró¼nianie ¼odka i utrudnia wchanianie pynu do krwi. Utrzymanie odpowiedniej poda¼y pynów podczas wicze wytrzymaociowych jest trudne i std istotne jest podawanie ich równie¼ przed i po wysiku. Pynyzawarte s równie¼ w pokarmach staych. Woda stanowi 24 - 96 %. ci¼aru chleba, sera, misa, warzyw, owoców, mleka, jogurtu, zup i soków.Zasady ¼ywienia w okresie zawodów i sprawdzianówRodzaj, ilo posików staych i pynnych podczas dugotrwaych zawodów s podstaw do uzyskania optymalnego wyniku sportowego. Przed, podczas i po wysiku wytrzymaociowym stae i pynne posiki powinny skada si z atwo strawnych wysoko wglowodanowych potraw, które s znane zawodnikowi i satysfakcjonujce psychologicznie.Przed zawodamiIlo i rodzaj jedzenia a tak¼e odstp czasu przed wysikiem, kiedy powinno ono by konsumowane ró¼ni si pomidzy sportowcami. Szybko trawienia prostych pokarmów w kolejnoci od najszybciej trawionych do najwolniej jest nastpujca:proste wglowodany (cukry)zo¼one wglowodany (makaron, ry¼, jarzyny, cukry zo¼one)biakotuszczPynne pokarmy opuszczaj ¼odek szybciej ni¼ stae. Du¼e objtoci posików wymagaj du¼szych okresów trawienia ni¼ mae. Posiek przed dugim treningiem czy zawodami zapobiega szybkiemu wyczerpaniu glikogenu i utrzymuje odpowiedni poziom glukozy we krwi. Skad posiku powinien zosta tak dobrany aby do chwili rozpoczcia zawodów zosta on strawiony. Zdolno do wicze wytrzymaociowych jest zwikszona jeli zawodnik spo¼yje posiek wglowodanowy stay na 2 - 3 godzin przed wysikiem. Unikanie produktów ci¼kostrawnych powinno nastpi od kolacji poprzedzajcej dzie zawodów. Za produkty ci¼kostrawne uznaje si te potrawy, które trawione s du¼ej ni¼ 5-6 godzin. Do takich potraw zaliczane s m.in. misa sma¼one,tuste,wieprzowina itp.W dniu zawodówTolerancja na ró¼ne rodzaje pokarmów spo¼ywanych przed samymi zawodami czy treningami jest bardzo indywidualna. Ka¼dy zawodnik powinien korzysta z wasnych dowiadcze w tym zakresie zdobytych podczas treningów i nie eksperymentowa przed zawodami. Dostarczanie pynów i jedzenia w dniu zawodów ma kluczowe znaczenie dla regulacji temperatury ciaa i staej dostpnoci energii. Zawody czsto wpywaj na tolerancj sportowców na napoje i posiki.Napicie nerwowe i konieczno przedu¼onego wysiku o maksymalnej intensywnoci podczas zawodów mog zmieni czynno przewodu pokarmowego powodujc skurcze w jamie brzusznej, uogólnione napicie miniowe, biegunk, pieczenie w okolicy serca i wymioty. Spo¼ywanie pokarmu mo¼e nasili jak i zagodzi te objawy. Nudnoci i pieczenie w okolicy serca mo¼na wywoa przez spo¼ywanie du¼ych objtoci pokarmów, tuszczu, bonnika czy biaka przed wysikiem. Pokarmy o du¼ej zawartoci bonnika mog fermentowa w okr¼nicy z wydzielaniem gazu powodujcego wzdcia i naglc potrzeb wypró¼nienia.Po zawodachPrzedu¼ony wysiek fizyczny zmniejsza ustrojowe zasoby glikogenu. Glikogen ten mo¼e by uzupeniony przez spo¼ywanie pokarmów, które zawieraj umiarkowane iloci wglowodanów w iloci 5 g/ kg masy ciaa. Optymalnie, uzupenianie wglowodanów powinno rozpocz si natychmiast po wysiku przez spo¼ywanie ok. 0.75 g/kg/godz. przez ok. 3 - 4 godz., za cakowite uzupenienie winno siga lO g/kg ci¼aru ciaa.Piwo jest czsto spo¼ywane po dugotrwaym wysiku. Piwo zawiera wglowodany i wod. Puszka piwa zawiera ok. 15 g wglowodanów, jednak¼e alkohol zawarty w piwie, podobnie zreszt jak wino i wódka jest diuretykiem i zwiksza utrat wody z moczem. Napoje alkoholowe s wic niekorzystne z punktu widzenia równowagi elektrolitowej ustroju.ZakoczenieBadania naukowe udowodniy, ¼e spo¼ywanie przez sportowców odpowiednich produktów ¼ywnociowych zgodnie z podanymi w niniejszym opracowaniu zasadami mo¼e zwikszy ich szans na osignicie wysokich wyników w sportach wytrzymaociowych. Stosowanie tych zasad w poczeniu z ostro¼n suplementacj farmakologiczn w ramach racjonalnego programu treningowego powinno pomóc poszczególnym zawodnikom w uzyskaniu ich najlepszych osobistych osigni.Cay powy¼szy materia zosta zaczerpnity z opracowania Ryszarda Szula
Podobne do: Posi³ki zastêpcze dla sportowców - POWERBAR Protein Plus
Vitalmax Ionto Vitamin Drink 500g
Glukoza Mint 120 szt
Olimp Iso Plus Sport Drink Powder 700g
WINDOSE Energy Gel 40g