Pasaż  »  Delikatesy  »  Cukier i słodziki  »  Xylitol 250g
Szukaj produktów
Produkty wg kategorii

Cukier i słodziki - Xylitol 250g
Xylitol 250g

Xylitol 250g

Cena:
15,80 zł brutto
Kup teraz »

Opis produktu: Cukier i słodziki - Xylitol 250g
Xylitol 250g Xylitol to naturalny słodzik występujący w kukurydzy, owocach, można go też pozyskiwać z drewna brzozy. Ma smak i wygląd cukru. Jednakże jego spożycie nie wywołuje w organizmie żadnego z negatywnych skutków spożywania cukru. Xylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier. U stosujących dietę xylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Indeks glikemiczny jest 14-krotnie mniejszy niż glukozy i 9-krotnie niższy niż sacharozy. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Słodzik ten ma wielostronne dobroczynne działanie. Xylitol wystepuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego Xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki. Chłodzacy smakNegatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.SłodkośćXylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.Korzystny do walki z próchnicąPonieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.Aspekty odżywcze- Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza,- wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Xylitol m.in.:- hamuje rozwój bakterii (zalecany przy próchnicy i w jej profilaktyce, przy zapalaniu dziąseł),- hamuje rozwój grzybów i drożdżaków (np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym),- ułatwia wchłanianie witamin i minerałów (m.in mineralizację kości),- odkwasza organizm, przywraca naturalną równowagę pH.Xylitol zalecany jest szczególnie dla :- cukrzyków,- chorych na grzybicę, drożdżyce,- dbających o zęby i dziąsła, przy próchnicy,- dbających o linię, odchudzających się,- chorych na mukowiscydozę i choroby laryngologiczne,- chorych na osteoporozę i przy jej profilaktyce,- sportowców,- osób mających problem z nieświeżym oddechem.Xylose jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol.Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat. Wielkość opakowania: 250g
Podobne do: Cukier i słodziki - Xylitol 250g
Słodzik Huxol w płynie
Słodzik Huxol w proszku
Słodzik w proszku Sussina Gold 200g
Demerara - prawdopodobnie najtańszy w Polsce pełnowartościowy cukier brązowyz Mauritiusa